Mikrohistoriawiki alkaa muotoutua

Sisältömoduulin luonnos

Wikidocumentaries on wiki pienelle historialle: tavallisille ihmisille ja arkisille paikoille. Se kokoaa avoimesti saatavana olevia kuvia ja sisältöä Wikimedian projekteista, arkistoista, museoista, kirjastoista ja käyttäjiltä itseltään ja tarjoaa tapoja järjestellä niitä aiheiden ympärille.

Projektissa on käynnissä kaksi pilottia. Ensimmäinen keskittyy alustaan ja mahdollistaa kaikkien jatkotoimien kehittämisen. Toisessa tehdään sisältöpilotteja kunnissa ja paikallisyhteisöissä eri puolilla maata.

Joukkoistamisalusta

Wikidocumentariesin alusta on MediaWiki, jossa on Wikibase-laajennos. Rakenteesta tulee vastaava kuin Wikidatassa, maailman suurimmassa linkitetyn tiedon varastossa.

Jokaiselle aiheelle on oma sivunsa Wikidocumentariesissa. Aloitamme kokoelmalla paikkoja, ihmisiä ja tapahtumia Suomesta. Jos aihetta ei ole ennestään, sen voi luoda. Esimerkkikohteemme, Vapaamuurarin hauta, on valittu sattumanvaraisesti Helsingin keskustasta. Muistomerkistä löytyy valokuvia, se sisältyy vanhoihin karttoihin, itse muistomerkistä ja siihen liittyvistä henkilöistä löytyy sanomalehtiartikkeleita ja kirjallisuutta. Arkistoaineiston lisäksi aiheeseen voidaan linkittää ja lisätä käyttäjien tuottamaa sisältöä.

Wikidocumentaries pyrkii olemaan sekä historiaharrastajien että tutkijoiden joukkoistusalusta, jossa on tarjolla erilaisia työkaluja aineiston kokoamiseksi ja rikastamiseksi. Tänä vuonna tarjoamme välineet vanhojen valokuvien sijoittamiseksi kuvauspaikoilleen, mutta työkaluja voisi olla monenlaisia muitakin. Kirjeitä voitaisiin litteroida, karttoja oikaista, kuvista voitaisiin tehdä historiallisia streetview-näkymiä tai oli mahdollista jopa laulaa unohdettuja lauluja yhdessä.

Kaikki rikastettu tieto tallennetaan avoimille alustoille – kuvat Wikimedia Commonsiin ja data Wikidataan – kun se on riittävän laadukasta sitä varten: asianmukaisesti lähteistettyä, wikimerkittävää tai riittävän täydellisesti kuvattua.

Finnasta löytyvästä kuvasta otetaan samassa paikassa uusi kuva Ajapaik-mobiilisovelluksella ja kuvat tallennetaan Wikimedia Commonsiin. Vanha kuva Ehrensvärdin hauta, tuntematon valokuvaaja, 1918, Gallen-Kallelan museo. Uusi kuva CC BY 4.0 Susanna Ånäs, 2018.

Jälleenvalokuvaus

Wikidocumentaries tuottaa työprosessin valokuvien paikantamiseksi yhdessä Ajapaikin ja Wikimedia Suomen kanssa. Kuvia luetaan sijainnin perusteella Finnasta Ajapaikin Android-mobiilisovellukseen. Vanha kuva asetetaan tarkasti kamerassa näkyvän maiseman kanssa päällekkäin ja – klik – myös vanha kuva saa koordinaatit. Kuvaparista voi hahmottaa, millaisia muutoksia kohde on kokenut uuden ja vanhan kuvan ottamisen välillä. Rikastettu data tallennetaan vanhan ja uuden kuvan rinnalla Wikimedia Commonsiin, josta kuka tahansa voi hakea sen omiin tarpeisiinsa.

Suunnittelua ja esiintymisiä

Suunnittelu käynnistyi helmikuussa kickoff-työpajalla, jossa oli paikalla kolmisenkymmentä osallistujaa.

Wikidocumentariesia esiteltiin kahdessa tilaisuudessa alkuvuoden aikana. Projektia taustoittava short paper esitettiin Digital Humanities in the Nordic Countries 2018- konferenssissa maaliskuussa ja kesäkuussa se esiteltiin XIV Pohjoismaisessa paikallishistoriaseminaarissa Helsingissä.

Huhtikuussa osallistuimme European Research Agencyn isännöimään työpajaan yhdessä projektien kanssa, jotka on rakennettu Wikibasen avulla ja joiden on tarkoitus linkittyä saumattomasti Wikidataan. Näitä projekteja ovat mm. Kotuksen Nimiarkisto, Rhizomen taideteostietokanta ja Eagle-projekti kreikkalaislatinalaiselle epigrafiikalle. Kaikkia Wikibase-projekteja koskettaa kysymys siitä, kuinka Wikidatan kohteita ja ominaisuuksia voi hyödyntää Wikidatan ulkopuolisissa projekteissa. Wikidocumentariesissa olemme kiinnostuneita myös siitä, kuinka voimme tehdä MediaWikistä irrallisen käyttöliittymän hyödyntäen kaikkia tarvittavia MediaWikin ominaisuuksia.

Polkupyöräileviä naisia 1900-luvun alussa, Topothek Mäntsälä CC BY-NC 4.0 Mäntsälä-seura
Polkupyöräileviä naisia 1900-luvun alussa, Mäntsälän topoteekki CC BY-NC 4.0 Mäntsälä-seura

Topoteekit ovat kartuttaneet asiantuntemusta historiallisen kuvamateriaalin keräämisestä paikallisyhteisöissä. Osallistuimme ICARUS-taustaorganisaation konferenssiin Helsingissä kesäkuussa ja käynnistimme ideoiden ja kokemusten vaihtamisen jatkossa tehtävää yhteistyötä varten.

ScanTent

Tällaiset näppärät skannausteltat esiteltiin Kansallisarkiston järjestämässä Scanathonissa. Tapahtuma liittyi READ EU-projektiin, jossa luodaan järjestelmä käsinkirjoitettujen dokumenttien tekstintunnistukselle. Wikidocumentraies saa yhden tällaisen teltan käyttöönsä kesän aineistonkeruuprojekteihin.

Tekninen suunnittelu käynnistyi Wikidocumentariesin teknisessä työpajassa kesäkuussa. Tiimissä Eetu Mäkelä vastaa aineistopankkien linkitetystä ekosysteemistä, Niklas Laxström ohjelmoi MediaWiki-alustalle ja Erno Mäkinen huolehtii käyttöliittymän integroinnista taustajärjestelmiin. Jos olet kiinnostunut teknisestä konfiguraatiosta, liity Wikidocumentariesin projektiin Wikimedian Phabricatorissa ja seuraa projektin kehittymistä sen  tulevassa wikissä osoitteessa wikidocumentaries.wmflabs.org!

Hugo Simberg sisarensa kanssa höyrylaivamatkalla Kuopiosta Savonlinnaan, 1902, CC BY 4.0, Kansallisgalleria

Sisältöpilotit

Kesän ja syksyn aikana teemme sisältöpilotteja eri puolilla maata. Ensimmäinen retki suuntautuu Suolahdelle Wanhan aseman 120-vuotisjuhlille yhdessä Gallen-Kallelan museon kanssa. Skannaamme vanhoja valokuvia Gallen-Kallelan hiihtoladuilta jälleenvalokuvattavaksi ja tutkimme aseman historiaa. Kesän aikana perehdymme myös saaristolaiselämään ja merenkulkuun sekä sisävesillä että merellä.

Aktiviteet voivat sisältää historiallisen aineiston kartoitusta paikallisissa museoissa tai perinnejärjestöjen ja yksityishenkiöiden hallussa, aineiston keruutilaisuuksia kirjastoissa, tai kuvaussafareita, joilla historiallisia valokuvia jälleenvalokuvataan. Museot ja perinneyhditykset, ottakaa yhteyttä, jos aihe kiinnostaa!

Vuosi 1918 lyö leimansa aiheisiin. Vuoden 1918 valokuvia tuodaan jälleenvalokuvattavaksi yhteistyössä Wiki Loves Monuments -kilpailun kanssa, jota järjestävät Wikimedia Suomi ja Museovirasto. Sotasurma-tietokannan menehtyneiden tietoja vuosiltä 1939–45 tuodaan Wikidocumentariesiin, missä niitä voi täydentää ja rikastaa.

Järjestämme lisää yhteiskehittämistapahtumia kumppaniemme kanssa. Finnan kanssa järjestämme käytettävyystyöpajan, osallistumme Maanmittauslaitoksen työpajaan historiallisista paikoista ja Digitalian kanssa perehdymme historiallisiin sanomalehtiin ja yksityisarkistoihin. Pysy kuulolla ja seuraa Wikidocumentariesin Facebook-ryhmää!

Kaasluodon loisto, CC BY 2.0 Kansallisarkisto

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *